Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Wil jij een eigen onderneming starten?

Een droom van veel mensen, een eigen onderneming die goed loopt. Je bent onafhankelijk en bent zelf de baas. Maar voordat je een eigen onderneming wilt starten, zul je een keuze moeten maken bij welke rechtsvorm de onderneming het best past. wil je liever een vof of een bv oprichten? Hieronder volgen de uitleggen over de twee gerechtsvormen, zo kun je kijken wat het beste bij jou past!

 

Uitleg vof

Vof staat voor vennootschap onder firma. Een vof is een bedrijf waar minimaal twee personen samenwerken onder een gemeenschappelijke naam. Iedere persoon die meedoet, wordt mede-eigenaar. Deze mede-eigenaren worden ook wel vennoot genoemd. Iedere vennoot brengt iets in. Dit kan geld zijn, maar ook goederen of arbeid. Een minimumkapitaal is niet nodig. De vof is geen rechtspersoon. Vennoten zijn daarom met hun eigen geld aansprakelijk voor mogelijke schulden van het bedrijf. Bij een vof heb je geen startkapitaal nodig om het op te richten. Bij KVK betaal je eenmalig € 50 om je vof in te schrijven in het Handelsregister.

 

Uitleg bv

Bv staat voor besloten vennootschap, een bv is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de bestuurders in principe niet aansprakelijk zijn met hun privévermogen voor eventuele schulden. Je kunt een bv alleen of samen met anderen oprichten. Het kapitaal van een bv is verdeeld in aandelen, die in bezit zijn van de aandeelhouders. De hoogste macht ligt bij deze aandeelhouders. Dit betekent dat zij het recht hebben om beslissingen te nemen over het bedrijf. De bestuurders geven de dagelijkse leiding aan het bedrijf.

https://bundel.nl/vof-of-bv/