Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Welke stijgbeugels moet ik kiezen voor het paardrijden?

Welke stijgbeugels moet ik kiezen voor het paardrijden?

Stijgbeugels zijn plateau’s waar de ruiter zijn voeten op zet tijdens het paardrijden om in evenwicht te blijven wanneer het paard een onverwachte beweging maakt. Stijgbeugels worden met stijgbeugelriemen aan het zadel bevestigd. De ruiter kan doormiddel van stijgbeugels zijn paard “bestijgen”. Vroeger reden mensen zonder stijgbeugels. De Romeinen gebruikten een soort handvat aan hun zadels als steun. De eerste stijgbeugels is ontstaan rond het jaar 302 na Chr.  Toen de stijgbeugels eenmaal ontdekt waren, werden ze een belangrijk onderdeel van het harnachement in de paardensport. In Nederland en andere landen in Europa zijn we allemaal bekend met de traditionale ijzer / Rvs stijgbeugel. Echter is het zo dat de laatste jaren veel veranderingen zijn plaats gevonden in zowel model, uiterlijk, materiaal en kleur. Qua materialen kan je denken aan pvc (plastic), aluminium, qua kleur iedere kleur tot landelijke vlaggen. Onderstaand ga ik verder in op verschillende materialen, waar je op moet letten bij het kopen van een stijgbeugel en vind je tevens een video waarin je ziet hoe je de juiste afstand van je stijgbeugel bepaald t.o.z. van het zadel.

 

 

De keuze van een stijgbeugel

Er zijn ontzettend veel stijgbeugels op de markt. Welke stijgbeugel je kiest is afhankelijk van:

  • De discipline die je rijdt

Stijgbeugels zijn meestal gespecialiseerd in een bepaalde discipline. Dit is nodig omdat een springruiter een stijgbeugel met andere eigenschappen nodig is dan een dressuurruiter. Sommige disciplines hebben zeer specifieke richtlijnen voor wat toegestaan is in de wedstrijdring, en waar je voor kunt worden gediskwalificeerd.

  • Je persoonlijke voorkeur

Wanneer je verschillende stijgbeugels hebt uitgeprobeerd, zal je ongetwijfeld een voorkeur hebben. Sommige stijgbeugels zijn lichter in gewicht dan anderen, hebben een dunner of dikker voetbed of zijn juist traditionele zwaargewicht beugels. Mijn tip is: Test er zoveel mogelijk zodat je weet welke er voor jou het geschiktst is.

  • Je lichamelijke situatie

Het stijgbeugel ontwerp wordt steeds beter, dit geldt ook voor het comfort. Wanneer je een blessure hebt of een ander lichamelijk probleem, dan zijn er vast en zeker stijgbeugels te vinden die het toch mogelijk maken om te kunnen paardrijden. Dit kan door de hoek van de stijgbeugel te veranderen, er schokbrekers in te zetten, stijgbeugelriemen aanpassen enzovoort.

  • De veiligheid die je wenst

Aan paardrijden zitten altijd risico’s vast. Het komt geregeld voor dat een ruiter tijdens een val met zijn voet in de stijgbeugel blijft haken en word meegesleept. Daarom zijn er veiligheidsbeugels ontworpen! Veel ruiters voelen zich hierdoor veiliger op het paard. Een veiligheidsbeugel kan met een elastiek of klepje aan de zijkant die los springt wanneer er druk op komt te staan. Ook in de veiligheidsbeugels zijn er veel mogelijkheden, dit is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren.

 

De verschillende materialen waarin je stijgbeugels kunt kopen.

Vroeger werden in China de eerste stijgbeugels gemaakt van ijzer en brons. Tegewoordig worden de meeste stijgbeugels worden gemaakt van RVS. De laatste jaren willen mensen meer gebruik maken van lichtere materialen, daarom worden stijgbeugels nu ook gemaakt van kunststof, aluminium of rubber. In de paardensport zijn er verschillende disciplines, ieder discipline heeft zijn eigen voorkeurs beugels. Dit is omdat elke stijgbeugel andere eigenschappen heeft. RVS is bijvoorbeeld zwaarder dan kunststof. En rubber is flexibeler en geeft meer demping dan aluminium stijgbeugels. Springruiters hebben over het algemeen liever stijgbeugels met zo min mogelijk gewicht zodat ze geen belemmering vormen op de sprong. In de dresuur werkt het juist tegenovergesteld. Het is de bedoeling dat ruiters zo min mogelijk bewegen en zo subtiel mogelijk hulpen geven, dit gaat het best met zware beugels. Zware beugels hangen van zichzelf recht naar beneden, zo word het voor de ruiter makkelijker om hulpen te geven zonder dat het goed zichtbaar is. Dan heb je nog western rijden. In de western sport maakt een paard scherpe en snelle bewegingen, daarom is het belangrijk dat de ruiter veel grip heeft aan zijn beugels en zijn zadel. Dat is de reden dat de stijgbeugels in de western breder zijn dan de traditionele stijgbeugels die in de dressuur veel worden gebruikt. 

 

Om goed te kunnen paardrijden is het erg belelangrijk dat de stijgbeugels op de juist lengte hangen van het zadel. Met een beugelriem kun je de lengte verstellen zodat je je been in de juiste positie kunt houden tijdens het paardrijden.

In dit filmpje kun je zien hoe je stijgbeugels op maat maakt voor het paardrijden.

 


 

 

Hoeveel kost een stijgbeugel?

Stijgbeugel zijn verkrijgbaar in alle kleuren en maten, het is zo gek niet te bedenken. De stijgbeugel is een echt luxe artikel geworden op concours. Een normale simpele stijgbeugel ligt rond de €30, dit is voor de gemiddelde consument wel betaalbaar. Voor een exclusieve stijgbeugel betaal je al gauw honderden euro’s. Zelf heb ik pas geleden op een ruitersport veiling gave stijgbeugels gekocht. Stijgbeugels zijn op bijna alle webshop’s met ruiterartikelen te vinden, maar ook in de ruitersportzaken.

 

 

 

 

https://123ruitersport.nl/