Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Wat houdt interim management in?

Het tijdelijk functioneren van iemand met managementkennis en kwaliteiten in een organisatie is wat men ook wel interim management noemt. Vaak worden de werkzaamheden ingevuld door een ervaren iemand die een organisatie door een moeilijke periode moet zien te leiden. Het kan echter ook gewoon om vervanging bij ziekte gaan.

Het interim management kijkt objectief tegen een organisatie aan

Moet er binnen een organisatie iets veranderen en heeft de zittende manager er een potje van gemaakt? Om de zaken weer op een rij te krijgen en rust te creëren wordt dan een beroep gedaan op interim management. Dat heeft verschillende voordelen. Omdat het om iemand van buitenaf gaat, wordt bij interim management geheel objectief tegen een organisatie en tegen verhoudingen aangekeken. Zitten managers jarenlang op dezelfde positie en werken ze in een organisatie met dezelfde mensen, dan kan soms tunnelvisie ontstaan. Bovendien kunnen relaties tussen mensen vertroebeld raken of zijn bepaalde mensen te hecht. Interim management kan dan helpen je een goed beeld van de organisatie te krijgen en om eventueel orde op zaken te stellen.

Gemakkelijker om hard op te treden

Zeker als er binnen een organisatie veranderd moet worden, is een interim manager de aangewezen persoon dit te doen. Het is voor buitenstaanders gemakkelijker om hard op te treden dan door de manager die er al jaren zit en al jaren met dezelfde mensen werkt. Vaak is een interim manager iemand die harde maatregelen durft te nemen en de vinger genadeloos op de zere plek kan leggen. Hij legt zijn bevindingen vast in een rapport en geeft het bestuur van een organisatieadvies.

Als pure vervanging

Interim management kan ook gaan om pure vervanging. Een belangrijke manager is tijdelijk uit de roulatie en moet vervangen worden. In dat geval pakt de interim manager gewoon de werkzaamheden op en verandert er verder niets. Dit komt echter minder vaak voor. Vaak wordt de manager dan tijdelijk door iemand binnen de organisatie vervangen. De vorm van management kan leiden tot een permanente samenwerking, Moet er een transitie doorgevoerd worden en legt een interim manager na een bepaalde periode zijn bevindingen aan het bestuur voor, dan wordt de interim manager gevraagd te blijven en ook de uitvoering op zich te nemen.

Kennis van zaken en iemand met ervaring

Voordeel van een interim managementbureau is dat er iemand de organisatie binnenkomt die kennis van zaken heeft en (vaak) ervaren is. Aan de andere kant is een manager op interim basis nooit goedkoop. De term interim management is het best helder te krijgen door de voetballerij. Staat een club er slecht voor, dan neemt de club vaak afscheid van de trainer, want die wordt verantwoordelijk gehouden. Er komt een nieuwe trainer die in eerste instantie het seizoen af moet maken. Deze trainer zou je een interim manager kunnen noemen. Hij moet met dezelfde mensen (de organisatie) in elk geval snel iets veranderen om beter te presteren. Na het seizoen wordt gekeken of de tijdelijke trainer (de interim manager) aanblijft of niet. Zeker gemeenten en grotere organisaties maken gebruik van de voordelen die deze vorm van management kan bieden. Wil je meer informatie, kijk dan op Ynno.com.