Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Tips om niet zenuwachtig te worden tijdens je rijexamen

Een gevoel dat veel 17/18 jarige wel kennen, je hebt je rijlessen bij je rijschool bijna gehad, je moet straks gaan afrijden. Alleen al als je er aan denkt komen er allerlei gedachtes in je naar boven, wat nou als ik domme fouten maak, ga ik het wel halen, wat als ik het niet haal? Je wordt helemaal zenuwachtig, maar dat hoeft niet! In dit artikel ga ik je tips geven om de zenuwen van je af te zetten.

Zenuwen zijn heel normaal.

Begin eens met stil te staan bij het feit dat het zo is dat iedereen zenuwachtig wordt, het is heel normaal. Sommigen denken dat ze de enigen zijn die vrezen voor het examen en dat ieder ander het met gemak haalt. Dat is complete onzin! Iedereen is zenuwachtig voor zijn rijexamen, wat voor een type mens je ook bent. Het is een totaal nieuwe ervaring, dus iedereen komt voor nieuwe dingen te staan. En geen mens is perfect, niemand rijdt foutloos, maak er geen punt van steeds te denken aan het maken van fouten, gebeurt er een keer een klein dingetje dat niet helemaal goed gaat, maakt niet uit. Laat ze gewoon zien wat je kan en wees gewoon lekker je zelf

Als je je goed voorbereid zit je beter in je vel.

Bereid je goed voor, zorg voor genoeg rust, eet voldoende, en lees je nog eens in in de belangrijkste verkeersregels en basisprincipes van het autorijden. Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je namelijk goed voorbereid bent en alles weet wat je moet weten, zit je lekkerder in je vel, je weet zeker dat je overal goed op kunt reageren, je jezelf goed kunt focussen en niet voor onverwachte dingen komt te staan. Ook kun je aan je instructeur van je autorijschool vragen nog eens een keer goed te oefenen en de laatste puntjes op de i te zetten. Als je hier nog eens goed aandacht aan besteed weet je dat je er alles aan gedaan hebt om je hier goed op voor te bereiden, dat wetende zorgt er ook voor dat je beter in je vel zit.

Laat je rijinstructeur meegaan!

Overweeg ook om je rij-instructeur mee te nemen tijdens je rijexamen, als je van te voren weet dat er iemand meegaat die je vertrouwd en die voor jezelf bekend is, stelt dit je vaak al enorm gerust.

Maak er geen groot punt van.

Maak er geen groot punt van dat je rijexamen doet, het is net als met ieder ander examen, je hebt de afgelopen maanden iets geleerd en nu moet je laten zien wat je geleerd hebt. Het is precies hetzelfde als met je schoolexamen, je hebt je een aantal maanden gefocust op het leren van bepaalde stof en dan moet je laten zien dat je die begrijpt. Ja het is iets nieuws, maar als je het gewoon vanuit basisprincipes bekijkt is het een gewoon examen en is er niks om je zorgen over te maken.

Raadpleeg je arts.

Als je echt heel zenuwachtig bent kun je ook je arts raadplegen, doe dit alleen als je bij extreme zenuwen last krijgt van bijvoorbeeld een hele hoge hartslag of een oncontroleerbare ademhaling, je arts kan je hier dan iets voor voorschrijven. Maar houd deze optie zover mogelijk achterwege, gebruik het alleen als het echt nodig is.

https://www.rijschoolveldkamp.nl/