Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Teken bij honden

Zodra de temperatuur boven de 7 graden is, worden de teken weer actief. Teken kun je vinden in het bos, maar ook in het park en in jouw achtertuin. De beet van een teek is niet pijnlijk, maar een teek kan wel ziekteverwekkers overbrengen via zijn speeksel. Hoe kun jij jouw hond beschermen tegen teken en zo de kans op ziektes verminderen? In deze blog zal ik je gaan uitleggen hoe je je hond kunt beschermen. Wanneer je hond wordt gebeten door een teek of je verdenkt je hond van een teek, bel gelijk de huisarts in Geldrop voor een afspraak.

 

Hoe herken je een Teek?

Een teek lijkt het meest op een klein spinnetje en is soms maar een millimeter groot. Hij is bruin/zwart en probeert een plek te vinden waar hij zich vast kan bijten in de huid. Op die manier kan hij bloed opzuigen. Favoriete plekken bij je hond zijn de nek, de kop, de oren en de poten. Maar dat wil niet zeggen dat je teken niet op andere plekken kunt aantreffen op je hond. Een teek kan naarmate hij zich meer volzuigt met bloed de doorsnee krijgen van een centimeter. Wanneer dit het geval is zul je meteen contact op moeten nemen met de dierenarts Geldrop. Helaas komen teken op meer plaatsen voor dan alleen in het bos zoals de meeste mensen denken. Ook in je achtertuin, in parken, in weilanden en heidevelden komen ze voor. Ze zitten vooral op lage begroeiing zoals mossen, gras, varens en andere soorten. Ze wachten op een voorbijganger en proberen zich vast te klampen.

 

Hoe bescherm je je hond tegen teken?

Er zijn een paar producten op de markt die kunnen helpen bij het voorkomen van een tekenbeet. Een voorbeeld zijn de zogenaamde spot-on producten. Deze komen in de vorm van een pipetje, waarmee je het middel zelf in de nek van jouw hond kan druppelen. De werkzame stoffen in de vloeistof worden opgenomen door de huid en verspreiden zich via de huidolie die de hond van nature uitscheidt. Je kunt de spot-on producten kopen bij een drogisterij, maar ook bij je dierenarts zoals bijvoorbeeld dierenarts Geldrop. Ook een tekenband is een goed voorbeeld. Ook bij de tekenband wordt de vloeistof verspreid door de huidoliën van de hond zelf. Een tekenband kan wel tot 8 maanden meegaan.

https://www.dierenziekenhuiseindhoven.nl/dierenarts-geldrop/