Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

HVO diesel: wat is dat?

Wat is HVO diesel?

HVO diesel is een biologische brandstof die wordt gewonnen uit plantaardig en dierlijke vetten. De afkorting staat voor Hydrotreated Vegetable Oils. Het voordeel van deze soort diesel is dat de grondstoffen opnieuw te produceren zijn. Om deze reden wordt HVO diesel ook wel renewable diesel genoemd. Omdat dit product wordt gewonnen uit dierlijke en plantaardige vetten is het goed voor het milieu.

Eerste en tweede generatie HVO diesel

Binnen HVO diesel is een verdeling tussen eerste en tweede generatie HVO. Hierbij kijk je naar de grondstoffen waaruit de renewable diesel gewonnen wordt. Bij eerste generatie HVO geldt namelijk dat het product wordt gewonnen uit grondstoffen die een eventueel tweede doel hadden kunnen dienen. Hierbij kun je denken aan gewassen die ook voedsel hadden kunnen zijn. Kijk je naar tweede generatie HVO dan zie je dat dit zijn oorsprong vindt in grondstoffen die reeds gebruikt zijn. Frituurvet of tuinafval zijn hiervan voorbeelden. Plantaardige en dierlijke afvalstoffen kunnen tevens als basis dienen voor deze groene vorm van diesel.

Het verschil tussen HVO diesel en fossiele diesel

HVO diesel wordt gewonnen uit biologische grondstoffen. Fossiele diesel vindt zijn oorsprong in de fossiele grondstoffen. Ruim honderd jaar geleden werden de fossiele grondstoffen ontdekt, wat een enorme run hierop veroorzaakte. Dit zorgde ervoor dat dit in overvloed beschikbaar was. Daardoor zakten de prijzen. Het gevolg hiervan was dan men massaal koos voor de goedkopere optie, ook al is deze slechter voor het milieu. Naast dat HVO diesel minder CO2 uitstoot dan fossiele diesel zullen ook de grondstoffen voor HVO diesel niet (snel) opraken. In tegenstelling tot fossiele grondstoffen, waar er over een aantal jaar geen meer van zijn.

Inzetten op een schoner milieu met HVO diesel

Wil je inzetten op een schoner milieu dan moet je overduidelijk voor HVO diesel gaan. Een totale overstap van fossiele diesel naar deze groene variant is van de ene op de andere dag onwijs lastig. Daarom wordt het proces in stapjes aangepakt. De combinatie tussen HVO diesel en fossiele brandstoffen is al in gang gezet. Het doel hiervan is om steeds meer gebruik te maken van HVO en steeds minder afhankelijk te worden van fossiele diesel.

Meerdere positieve punten van HVO

Naast een schoner klimaat kent het gebruik van HVO diesel nog twee voordelen. Zo zullen vooral mensen in drukke steden baat hebben bij deze oplossing. Door HVO diesel wordt de lucht namelijk minder vervuild en ruikt de omgeving ook niet constant naar uitlaatgassen. Daarbij zorgt deze groene vorm van diesel voor een stille verbranding. Motoren van auto’s hoeven daarom niet meer evenveel lawaai te maken als die die op fossiele brandstof werken. Als je kiest voor HVO diesel pak je dus in een klap een groot aantal voordelen mee voor mens en natuur.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/hvo-diesel/