Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Hoe werkt adiabatische koeling?

Directe adiabatische koeling is energiezuinig en wordt veel gebruikt voor koeling van grote ruimten. Maar wat is zijn de voor- en  nadelen van zeluke koeling? Een directe adiabatische luchtkoeling koelt de nabije lucht door verdamping van water. Daarom wordt het ook wel een verdampingskoeling genoemd. De energie die nodig is voor het verdampen wordt onttrokken uit de lucht, waardoor hij afkoelt. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid. Is sommige bedrijven is dat niet gewenst. Daarom lichten we hier onder de indirecte adiabatische koeling toe.

Toepassingsgebieden indirecte adiabatische koeling

Adiabatische koeling is zeer geschikt voor het economisch en comfortabel conditioneren van grote of hoge ruimten en hallen. Datacenters zijn grootverbruikers van energie. Enerzijds heeft de opgestelde apparatuur veel stroom nodig, en anderzijds worden er eisen gesteld aan de maximale temperatuur en luchtvochtigheid. Veel elektronica creëert namelijk warmte. Dit maakt datacenters een vak apart. Nieuwe technologie functioneert echter ook bij een relatief hogere temperatuur en luchtvochtigheid. Het gebruik van indirecte adiabatische luchtkoelers kunnen een uitkomt zijn.

Indirecte adiabatische koeling

Bij indirecte systemen komt de door verdamping gekoelde lucht niet rechtstreeks in de ruimte, maar wordt de kou via een warmtewisselaar overgebracht op een andere luchtstroom. Indirecte adiabatische koeling werkt dus met twee luchtstromen: de bevochtigde verwerkte lucht en de te koelen ruimtelucht. De proceslucht wordt bevochtigd en door de warmtewisselaar uitgestoten, staat vervolgens zijn koelte af aan de warmtewisselaar en wordt vervolgens afgevoerd naar buiten. In de warmtewisselaar kan de te koelen binnenlucht de koude opnemen zonder zelf vochtig te worden, en vervolgens het datacenter koelen. Adiabatische koelsystemen maken gebruik van verse buitenlucht. Dit zorgt voor een prettig binnenklimaat. Ook wordt er leidingwater worden gebruikt als koelmedium, in plaats van een koudemiddel. Tot slot is een adiabatische koeling is een relatief eenvoudige techniek. Het is daardoor betrouwbaar en de systemen zijn gemakkelijk te onderhouden.

Voordelen van adiabatische koelingen

Adiabatisch koelen is duurzaam; voor 10.000 m³ per uur gekoelde lucht is slechts 1 kW elektrisch vermogen nodig. Dit maakt het ook economisch voordelig. Zeker voor grootgebruikers van stroom.

 

https://duravert-portacool.com/adiabatische-koeling/