Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Een WKO installatie versus traditionele systemen

Warmte-en koudeopslag (WKO) is een duurzame en betrouwbare methode om panden en bedrijven te verwarmen en te koelen met warmte of koude die tijdelijk is opgeslagen in de bodem. Daarmee bespaart u op energie en CO2-uitstoot. 

Hoe werkt een WKO installatie?

In de winter wordt het gebouw verwarmd met een warmtepomp die warmte onttrekt aan het grondwaterpeil uit de warmwaterbron. Grondwater koelt af en wordt in de kou gepompt. In de zomer wordt dit gekoelde water weer opgepompt en gebruikt als passieve koeling. Het aldus verwarmde water wordt teruggevoerd naar de warmwaterbron. De cyclus is daarmee rond.

Het verschil met een traditionele installatie

Een WKO installatie steekt net iets anders in elkaar, dan traditionele vormen zoals het gebruik van cv-ketels. Dat merk je aan o.a comfort, onderhoud en kosten. Hieronder gaan we kort in op deze drie aspecten.

  1. Comfort
    In traditionele systemen worden meestal cv-ketels en -koelers gebruikt en verwarm je het gebouw door water van hoge temperatuur aan het gebouw te leveren. Cv-ketels gebruiken gas, wat minder duurzaam en relatief duur is. In vergelijking met duurzamere warmtepompen verbruiken chillers veel elektriciteit. Het WKO-apparaat is een systeem met lage temperatuur en het duurt langer om het gebouw te verwarmen. Maar als je eenmaal het juiste klimaat hebt bereikt, kun je het gebouw 24/7 op de juiste temperatuur houden. U hoeft het systeem niet ’s ochtends aan te zetten en ’s avonds niet zoals bij traditionele systemen.
  2. Onderhoud
    Een WKO installatie vereist relatief meer technische aandacht dan een traditioneel systeem. In de praktijk wordt dit vaak vergeten wat uiteindelijk kan zorgen voor diverse klimaatklachten in een gebouw. Periodiek onderhoud is de beste oplossing om een warmte- en koudebron in balans te houden. Doet men dit niet? Dan kan dit in extreme gevallen zelfs leiden tot milieudelict en boetes vanuit overheidsinstanties. Het is daarom essentieel om een gecertificeerde installateur en onderhoudspartij in te huren met de benodigde kennis, ervaring en monitoring software, zoals technische dienstverlener Kuijpers . 
  3. Kosten
    Een WKO installatie is nu eenmaal duurder in aanschaf in vergelijking met een traditionele CV-ketel. Máár je moet verder kijken dan dat. Een WKO-installatie is vele malen energiezuiniger. Zo is er bijvoorbeeld geen sprake meer van een slurpende installatie. Dit merk je gegarandeerd in de lagere energierekening. 

Heeft jouw organisatie al een WKO installatie, of staat het in de planning om zo’n systeem aan te brengen? 

https://www.kuijpers.nl/wko