De ins en outs van plastic verpakkingsmateriaalVerpakkingen zijn er in verschillende soorten, formaten en van uiteenlopende materialen. Naast papier en karton wordt plastic verpakkingsmateriaal nog steeds veel gebruikt. Niet zo goed voor het milieu toch? Dit is slechts deels waar, want het plastic van nu is wel degelijk anders dan het plastic van vroeger. Tegenwoordig wordt er veel meer aandacht geschonken aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (ook wel afgekort tot MVO), toekomstbestendig ondernemen en de verschillende milieuaspecten, zoals klimaatverandering en opwarming van de aarde. Plastic heeft dan ook een aardige revolutie doorgemaakt. Wil je meer te weten komen over de ins en outs van plastic verpakkingsmateriaal? Lees dan verder!
Waarom gebruiken we plastic verpakkingsmateriaal?Plastic is nog steeds een zeer populair verpakkingsmateriaal, vooral binnen de voedingsmiddelenindustrie. Plastic verpakkingsmateriaal zorgt er namelijk voor dat etenswaren veilig en op een hygiënische manier bewaard kunnen worden. Ook kunnen voedingsmiddelen die op de juiste manier in plastic worden verpakt langer bewaard worden en zullen ze minder snel bederven. Op deze manier kan plastic verpakkingsmateriaal voedselverspilling tegengaan. Tot slot is plastic een zeer licht materiaal, veel lichter dan materialen als glas, blik, papier en karton.
Van niet-recyclebaar tot wél recyclebaarVandaag de dag wordt slechts één derde van al het plastic afval in Europa ingezameld voor recycling. Het percentage hiervan dat ook daadwerkelijk gerecycled wordt, ligt nog lager. Dit komt omdat sommige soorten plastic moeilijk of niet te recyclen zijn met de technologieën waar we momenteel over beschikken. Of het proces is dusdanig ingewikkeld dat het recyclen ervan niet economisch rendabel is. Of plastic te recyclen is, hangt dus grotendeels af van het soort materiaal waarvan het gemaakt is.
Thermoplastics, zoals polyethyleentereftalaat (PET) en HDPE (polyethyleen met een zeer hoge dichtheid), zijn gemakkelijk te recyclen. Dit zijn plasticsoorten die zacht worden door warme temperaturen en hard blijven onder invloed van kou. Door deze soort plastic te verwarmen kun je het eenvoudig vervormen. Voorbeelden zijn flessen en bakjes. Thermoharders, ook wel duroplasten genoemd, zijn plasticsoorten die onomkeerbaar hard worden onder invloed van hitte en kunnen hierna dus ook niet meer worden vervormd. Een mooi voorbeeld is Polyurethaan in verf en lijm.
Plastic vandaag de dagDe ontwikkelingen op het gebied van plasticrecycling liggen zeker niet stil. De technologie ontwikkelt zich steeds verder. Zo is het tegenwoordig ook mogelijk om zwart plastic te scheiden en te recyclen, iets wat tot voor kort nog onmogelijk was. Dit gebeurt door middel van een speciale infrarood techniek die het zwarte plastic kan herkennen en sorteren. En zo zijn er nog meer ontwikkelingen die het recyclen van plastic naar een steeds hoger niveau tillen. Zoals chemische recycling in plaats van mechanische recycling, waardoor steeds meer soorten plastic gerecycled kunnen worden. Een positief teken dus voor de toekomst van plastic verpakkingsmateriaal! |
https://blokpackaging.com/ |